رباط كریم

کاروانسرای فتحعلیشاهی رباط کریم
این شهرستان دارای دو بخش مركزی و گلستان و پنج دهستان و نقاط شهری آن رباط كریم، نسیم شهر و گلستان است. كاروانسرای فتحعلی شاهی رباطكریم كه در مسیر جاده تهران- ساوه قرار گرفته یكی از جاذبههای دیدنی این شهر محسوب میشود كه به سبك دو ایوانی است. ورودی كاروانسرا از ایوان غربی است. ایوان شرقی به عنوان شاهنشین كاربرد داشت.
این كاروانسرا دارای یك حیاط مركزی با اتاقهایی ایواندار است كه دور تا دور این حیاط احداث شدهاند. در پشت اتاقها سالنهای طولانی به عنوان بارانداز تعبیه شده كه دسترسی به آنها از طریق ورودیهایی كه چهار كنج حیاط قرار دارد، میسر است مصالح به كار رفته در این بنا سنگ، آجر، ملات گل و گچ است و تنها تزئینات كاروانسرا آجركاری است كاروانسرای رباطكریم دارای دو كتیبه است كه روی یكی از آنها تاریخ 1240 هـ.ق و بانی بنا به نام آقا كمال حك شده است.
صنایع و معادن
مهم ترين معدن اين شهرستان معدن منگنز واقع در 6 كيلومتری باختر رباط كريم است كه توسط شركت ملی فولاد ايران مورد بهره برداری قرار می گيرد.
دیدنی های رباط کریم
کشاورزی و دام داری
كشاورزی منطقه ی رباط کریم بيش تر به صورت آبی بوده و از رونق خوبی برخوردار است. برای آبياری زمين های تحت كشت و باغ های اطراف، از چاه های ژرف استفاده می شود. طريقه آبياری به صورت كرت بندی است. عمده ترين فرآورده های كشاورزی و باغ داری عبارتند از: گندم، جو، تره بار، ذرت، تخمه آفتابگردان، انگور، سيب، گلابی و گيلاس. در اين شهرستان پوشش گياهی تنک جهت چرای دام موجود است. دام داری در منطقه هم به صورت سنتی و هم به روش صنعتی انجام می گيرد. محصولاتی مانند تره بار، انگور و شير از مهم ترين صادرات رباط كريم محسوب می شود. دام داری های صنعتی شامل واحدهای گاوداری از نژادهای اصيل خارجی است كه به پرورش گاوهای شيرده اختصاص يافته و از بازدهی خوبی برخودار شده است.
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
گفته می شود وجه تسمیه نام رباط کریم به علت وجود کاوران سرایی قدیمی در این ناحیه با نام «رباط (کاروان سرا) کریم» بوده است و بعد ها حتا پس از رشد شهر و گسترش آن نام منطقه ی رباط کریم هم چنان بر این ناحیه مانده است. البته الان کاروان سرای قدیمی در این ناحیه وجود دارد که قدمت آن به دوره قاجاریه می رسد ولی این کاروان سرا به نام فتح علی شاه موسوم است.
مشخصات جغرافيايي
رباط كريم مركز شهرستان رباط كريم، از نظر جغرافيايی در 51 درجه و 05 دقيقه درازای خاوری و 35 درجه و 28 دقيقه پهنای شمالی و بلندی 1033 متری از سطح دريا واقع شده است. شهرستان رباط كريم از خاور و جنوب به شهرستان ری، از شمال به شهرستان شهريار و از باختر به شهرستان ساوه محدود می شود. مهم ترين رودخانه های اين شهرستان؛ رودشور و رود فصلی شاه چايی (شعبه ای از رودخانه كرج) است،. آب و هوای اين شهرستان؛ معتدل و خشک است. رباط كريم در فاصله 38 كيلومتری جنوب خاوری شهر كرج، در مسير جاده آسفالته تهران ـ ساوه در 35 كيلومتری جنوب باختری پايتخت، و 109 كيلومتری شمال خاوری ساوه قرار دارد. هم چنين يک راه آسفالته رباط كريم را به درازای 21 كيلومتر به سمت شمال به علی شاه عوض متصل می نمايد. رباط كريم دارای ايستگاه راه آهن است و خط آهن تهران ـ خرم شهر و تهران ـ كرمان از ميان اين شهر می گذرد.
منابع:
http://www.hamshahrionline.ir
http://www.tebyan.net
گردآورنده:
کاوه ملک میرزایی |