شهر جهرم

بقعه شیخ خلیفه یکی از زیباترین آثار ملی جهرم
جهرم یا كهرم به معنای جای گرم است و از آثار باقی مانده آن میتوان قلعه گبری را نام برد كه به سبك معماری ساسانی ساخته شده است به استناد نوشتههای استخری، ابن بلخی و حمدالله مستوفی، جهرم قلعهای بزرگ، معروف به خورشه و خورشاه داشت كه فاصله آن تا شهر، پنج فرسخ بود. بانی این قلعه، خورشه، عامل خلفای بنیامیه در جهرم بود كه بعدها به همت خواجه نظامالملك- وزیر مشهور سلجوقیان-تعمیر و مرمت شد در امتداد راه جنوبی جهرم در چهل و دو كیلومتری جنوب غربی جویم، دو محل در مجاورت هم به نامهای حریم و كاریان وجود دارند. كاریان محل آتشكده معروف كاریان است كه مخصوص موبدان بود ویكی از سه آتشكده بزرگ ایران دوره ساسانی به شمار میرفت.
مراكزتاریخی وباستانی
جاذبه های طبیعی
صنايع و معادن
صنايع و كارخانههاي موجوددر اين شهرستان بيشتر در ارتباط با محصولات كشاورزی هستند. كارخانههاي مربوط به صنايعغذايی و كارخانههاي تهيه مصالح ساختمانی مهم ترين كارخانه های اين شهرستان را تشكيل می دهند. معادن گچ، شن، ماسه سنگ و به طوركلی مصالح ساختمانی در اين منطقه وجود دارد.
کشاورزی و دام داری
كشاورزی و باغداری در اين شهرستان به صورت سنتی و نيمه صنعتی استاما به علت موقعيت خاص جغرافيايی، باغ داری پايه اصلی اقتصاد اين شهرستان به حساب می آيد كه در اين ميان، باغهاي مركبات و خرما از اهميت فوق العادهای برخوردار هستند. مركبات، خرما، گندم، جو، برنج، بنشن، تره بار از مهم ترين محصولات جهرم است. دامداری در اين شهرستان بيشتر بر روش سنتی صورت می گيرد، اما در اطراف شهر جهرم دامداری های مدرن جهت پرورش گاوهای نژاد اصيل (الشتاين) اختصاص دارد. دام و فرآورده های دامی از توليدات اين بخش به شمار ميآيند.
مشخصات جغرافيايي
شهرستان جهرم از شمال به شهرستان فسا، از باختر و جنوب به شهرستان فيروز آباد، از خاور به شهرستان داراب، از شمال باختر به شهرستان شيراز و از جنوب خاور به شهرستان لار محدود می شود. شهر جهرم مركز شهرستان جهرم در 53 درجه و 33 دقيقه طول جغرافيايی و 28 درجه و 30 دقيقه عرض جغرافيايی و بلندی 1050 متری از سطح دريا واقع است. شهرستان جهرم از چهار بخش مركزی، خفر، سيمكان، كردمان تشکيل شده است. رودخانه های قره آغاج سيمكان و شور از مهم ترين رودخانههای منطقه است. هوای شهرستان جهرم به طور كلی گرم و در نواحی كوهستانی معتدل بوده و جمعيت شهرستان جهرم در سرشماری سال 1375 برابر 197128 نفر برآورد شده است. مردم منطقه به زبان فارسی با گويش های محلی سخن میگويند و مسلمان و شيعه مذهب هستند. كشاورزی و صنايع دستی از مشاغل عمده اهالی به شمار ميآيند. مسيرهاي ارتباطي اين منطقهعبارت اند از: - راه جهرم – لارستان به طول 280 كيلومتر - راه جهرم – شيراز به طول 180 كيلومتر - جهرم – قطب آباد به طول 20 كيلومتر فرودگاه كوچكی نيز در شمال جهرم ساخته شده است.
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
جهرم از شهرهای بسيار قديمی ايران است كه نام قبلی آن «گهرم» بوده است. فردوسی در شاهنامه از آن در عصر ساسانيان ياد كرده و نام دلاور ايرانی يعنی كهرم بر آن نهاده است. هم چنين در تاخت و تاز اسكندر از جهرم نام می برد و اين شهر را در عصر پادشاهی بهرام گور دشتی بی آب می خواند. جهرم يا كهرم به معنای جای گرم است. به استناد نوشته های استخری، ابن بلخی و حمدالله مستوفی، جهرم قلعه ای بزرگ، معروف به خورشه و خورشاه داشت كه فاصله آن تا شهر، پنج فرسخ بود. بانی اين قلعه، خورشه، عامل خلفای بنی اميه در جهرم بود. اين قلعه بعدها به همت خواجه نظام الملک ) وزير مشهور سلجوقيان ( تعمير و مرمت شد. پس از پيروزی اعراب اين شهر را جهرم خواندند.
منبع:
http://www.nishonoosh.com
http://hamshahrionline.ir
http://100raz.com
https://fa.wikipedia.org
گردآورنده:
کاوه ملک میرزایی |