شهرستان بروجن

تالاب چغاخور
بروجن دومين شهر منطقه چهار محال و بختياري است. اين شهر در دشتي به وسعت حدود 580 كيلومتر مربع در شرقي ترين نقطه منطقه و در محل تلاقي راههاي سه استان چهار محال و بختياري، اصفهان و فارس قرار گرفته است.
تاريخ اسكان جمعيت در اين مكان به يكي دو قرن و تاريخ مركزيت جمعيت به حدي كه بتوان آن را شهر ناميد به پس از نهضت مشروطيت ميرسد. رشد فزاينده جمعيت آن از دهههاي سوم و چهارم قرن حاضر آغاز شد و گسترش شهر بروجن با توجه به موقعيت جغرافيايي آن كه در طلاقي سه استان قرار گرفته است، توسعه آن را از امتياز ويژهاي برخوردار نموده و روند رشد آن را تسريع كرده است.
مراكز ديدني
صنايع و معادن
صنايع دستي مهم ترين صنايع شهرستان بروجن را تشكيل ميدهند قالی بافی، نمد مالی، كلاه مالی و گيوه دوزی از هنرهای دستی بروجن به شمار می آيند. قالی هايی نيز توسط عشاير يلمه ساكن بروجن كه به عرب معروفند بافته می شود. در قالی يلمه ای حدود 9 رنگ به كار می رود كه از رنگ های آبی، سرمه ای، لاكی، سبز، نخودی، بنفش، نيم رنگ (كم رنگ تر از لاكی)، سفيد و سياه تشكيل شده اند. قاليچه های عشاير يلمه صادراتی است وبيش تر از استان خارج و راهی كشورهای ديگر می شود.. از صنايع ماشيني و معادن بروجن اطلاعات مستندي در دست نيست.
کشاورزی و دام داری
كشاورزي و دام داري در شهرستان بروجن رواج دارد. مراتع اين منطقه بهترين چراگاه براي دام ها است و رونق اين مراتع سبب رونق دامداري در اين شهرستان شده است.
مشخصات جغرافيايي
بروجن در دشتی حدود 580 كيلومتر مربع، در خاوری ترين نقطه منطقه و در محل تلاقی راه های سه استان چهارمحال و بختياری، اصفهان و فارس قرار گرفته است. شهر بروجن در 17 درجه و 51 دقيقه دارازای جغرافيايی و در 58 درجه و 31 دقيقه پهنای جغرافيايی و بلندی 2220 متری از سطح دريا قرار دارد. شهر بروجن در 62 كيلومتری جنوب خاوری شهر كرد، 60 كيلومتری شهرضا، 130 كيلومتری لردگان و 94 كيلومتری اردل قرار دارد. پيرامون شهر بروجن را كوه های سياه سرد در جنوب، اشگفت در جنوب خاوری، سفيد و عبدالنبی در خاور، و برآفتاب در باختر در بر گرفته است. آب و هوای بروجن در تابستان ها معتدل و در زمستان ها سرد بوده و بيش ترين درجه گرما در تابستان ها 24 درجه بالای صفر و كم ترين درجه گرما در زمستان ها گاهی به 25 درجه زير صفر نيز می رسد. ريزش باران اين شهرستان به طور متوسط به 430 ميلی متر در سال می رسد. مسيرهاي ارتباطي و دسترسي به شهرستان بروجن عبارت اند از: 1- بروجن – شهرضا به درازای 60 كيلومتر 2- بروجن – شهر كرد به درازای 63 كيلومتر 3- راه بروجن – لردگان به دارازای 130 كيلومتر 4- بروجن – اردل به دارازای 94 كيلومتر
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
بروجن، به روايتی، به واسطه داشتن دژهای متعدد با برج های بلند، كه ساكنان آن به منظور نگهبانی از محصولات و دام های خود ساخته بودند، «برجیها»يا «اورجی ها» (به زبان محلی به معنای برج های متعدد) ناميده می شده و بعدها به مرور به «اورجن» و «بروجن» تغيير يافته است. به روايتی ديگر، نخستين ساكنان اين شهر گروهی از طايفه اوره ای ساكن بخش لردگان بودند كه بر اثر جنگ و ناامنی از موطن خويش گريخته و در محل فعلی بروجن ساكن شدند. اين مردم را «اوره جسته» به معنای اوره ای های گريخته ناميدند، كه بعدها اين كلمه به اوره جست و اروجن و بروجن تغيير شکل پيدا کرد.
منبع:
http://mohitban.com
گردآورنده:
مهناز آزادی اردکانی |