لردگان

نمایی از آبشار آتشگاه شهرستان لردگان
شهرستان لردگان يكي از مناطق استان چهار محال و بختياري است كه در جنوب اين استان واقع شده است. آبشار آتشگاه در 47 كيومتری جنوب لردگان در دره ای دلفريب به درازای3 كيلومتر واقع شده است و پارك جنگلی پروز در 50 كيلومتری خاور لردگان قرار گرفته و از ديدني هاي اين منطقه به شمار ميآيد. پيست اسكی چلگرد نيز در حاشيه روستای چلگرد در قسمت خاوری دامنه كوه كاركنان واقع شده است. چشمه برم، چشمه سندگان، امامزاده شهسوار در 45 كيلومتری باختر لردگان، امامزاده جعفر در 5 كيلومتری باختر لردگان و امامزاده حسن در 75 كيلومتری خاور لردگان از ديگر ديدني هاي اين منطقه هستند. در شهرستان لردگان و مناطق اطرافآن همچون جوانمردی، شهريار و کرف که از توابع اين شهرستان هستند، صنايع دستی رواج زيادی دارد. از ميان اين صنايع می توان به بافت انواع قالی، بافت حوروطناب،بافتجورابوکلاه و دستکش، ريسندگی پشم ومو اشاره کرد. همچنين منجوق دوزی، پولکدوزی و لچکدوزی از صنايع دستی اين شهرستان است که در ميان اهالی منطقه جوانمردیرايج است. صنايع دستی در منطقه شهريار از شرايط جغرافيايی و آداب و رسوم مردم نشات گرفته و ويژگی خاص صنايع دستی اين منطقه رنگ آميزی بافته های آن است که محدود به چند رنگی است كه از مواد طبيعی به دست می آيد. درکرف نوعی قالی بافته می شود كه به قالی ابريشمی(نايينی) معروف هستند. نوع مرغوب اين قالی هابه كشورهای عربی و اروپايی صادرمی شود.
مکان های دیدنی و تاریخی
صنايع و معادن
از صنايع و معادن شهرستان لردگان اطلاعات مستندي نداريم. صنایع دستی شهرستان لردگان مهم ترين صنعت اين منطقه را تشكيل مي دهد. در روستای جوانمردی صنايع مخصوص اين روستا وجود دارد. صنایع دستی روستا قالی بافی ، منجوق دوزی ، پولك دوزی و همچنین لچك دوزی است. صنایع دستی در این روستا پیشرفت چندانی ندارد و در سطح محدود است . به همین دلیل مركزی برای فروش صنایع دستی وجود ندارد. صنایع دستی روستای شهریار نيز نشأت گرفته از شرایط جغرافیایی و آداب و رسوم آن ها است. البته در سالهای اخیر تحولاتی در كم و كیف صنایع دستی و در جهت انطباق این صنعت با شرایط اجتماعی اقتصادی انجام گرفت . اهم صنایع دستی آن عبارتند از : 1 - قالی بافی كه حدود 30 كارگاه كوچك قالی بافی و 3 كارگاه بزرگ قالی بافی در روستا دایر میباشد كه متأسفانه در سال جاری به علت پایین بودن قیمت قالی تا حدودی رونق گذشته را از دست داد. 2 - ریسندگی پشم و مو 3 - بافت حور ، طناب 4 - بافت جوراب ، كلاه ، دستكش نكته مهمی كه در برخورد با صنایع دستی روستا ملاحظه میشود : اولاً از لحاظ رنگ آمیزی محدود به چند رنگی است كه از مواد طبیعی به دست میآید. ثانیاً جنبه هنری صنایع دستی است .
صنایع دستی شهرستان لردگان روستای كرف نيز از جمله صنایع دستی استان به شمار ميآيد. شغل زنان روستا قالی بافی است كه به قالی ابریشمی (نائینی) معروف هستند كه بعضی از افراد به صورت كارفرما اقدام به زدن قالی میكنند و به قالی بافان مزدی میدهند یا به صورت نصفه میبافند. بدین صورت كه مصالح و زدن قالی و نظارت بر عهده كارفرما و بافتن بر عهده بافنده است و درآمد حاصل بین بافنده و كارفرما نصف میشود . بعضی هم شخصاً اقدام به زدن و بافتن قالی مینمایند. این قالیها توسط تاجران قالی خریداری و نوع مرغوب آن به كشورهای عربی و اروپایی صادر میشود.
کشاورزی و دام داری
درباره كشاورزي و دام داري شهرستان لردگان اطلاعات مستندي نداريم.
مشخصات جغرافيايي
لردگان در كنار برم و در دشت لردگان قرار دارد. شهر لردگان در 160 كيلومتری شهر کرد، در 49 دقيقه و 50 درجه دارازای جغرافيايی و 31 دقيقه و 31 درجه پهنای جغرافيايی قرار دارد.
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
لردگان از ديرباز مركزی برای مبادلات عشايری بوده است. در متون تاريخی از لردگان به نام لردجان نام برده شده است. قلعه لردگان در نزديكی چشمه برم لردگان، در دوران لر بزرگ ساخته شده بود كه خرابه های آن اكنون نيز باقی مانده است
منابع:
http://www.jjtvn.ir
http://www.asemoni.com
گردآورنده:
یوسف ملک میرزایی |