نام رسمی کشور :
جمهوري يمن ( الجمهوريه اليمنيه ). (Republic of Yemen)
پایتخت : صنعا
زبان رسمی : عربي ( رسمي ).
نوع حکومت : جمهوري
مذهب : اسلام سني ( 54% )، اسلام شيعه زيديه ( 46% ).
واحد پول : ريال یمن
عضویت : سازمان ملل متحد، اتحادية عرب.
جمعیت : 20.024.867 نفر (July 2004 est.)
روز استقلال :
شهرهای عمده : عدن, تعز, حديده, مكلا
امید طول عمر : 65سال
رشد سالانه جمعیت : 3.44% درصد (July 2004 est.)
نژاد :
مساحت : 527.970 کیلومتر مربع
خط ساحلی : 1.906کیلومتر
مختصات جغرافیایی : 15 درجه شمالی و 48 درجه شرقی
نقشه جفرافیایی

نقشه سیاسی

حکومت : در آوريل 1993، اولين انتخابات با رأي تمامي افراد بالغ براي 301 عضو مجلس نمايندگان جديد يمن متحد برگزار شد. اين مجلس جايگزين مجلس انتقاليي گشت كه از ادغام شوراي مشورتي يمن شمالي سابق با شوراي عالي خلق يمن جنوبي سابق تشكيل شده بود. تا زمان برگذاري انتخابات رياست جمهوري، رئيس جمهور يمن شمالي سابق رئيس جمهور [ يمن متحد ] باقي خواهد ماند. نخستوزير و شوراي وزيران را رئيس جمهور انتصاب ميكند. احزاب عمدة سياسي عبارتند از : • كنگرة عمومي خلق، • حزب سوسياليست يمن، • حزب اتحادگراي يمن ( ليبرال ) • جنبش اصلاح يمن (اسلامي).
آموزش : ميزان باسوادي : 8/38% ( 1990 ). سنين تحصيل اجباري : تحصيل در يمن شمالي سابق اجباري نبود، ولي در يمن جنوبي سابق، فرضاً، از 7 تا 15 سال اجباري بود. تعداد دانشگاه : 2.
دفاع : كل نيروهاي مسلح : 65,000 ( تخمين 1991 )، بهعلاوة بهعلاوة 20,000 شبهنظامي. خدمت سربازي : در يمن شمالي سابق 3 سال، در يمن جنوبي سابق 2 سال.
یمن (به عربی: الجمهوریة الیمنیة) کشوری عرب در جنوب غربی آسیا و در جنوب شبه جزیره عربستان واقع در خاورمیانه، و پایتخت آن شهر صنعا است. یمن ۵۲۷٬۹۶۸ کیلومتر مربع گستردگی دارد. یمن دارای دو ساحل مهم است، ساحلی غربی در کرانهٔ دریای سرخ و ساحلی جنوبی در کرانهٔ دریای عرب، همچنین دارای چند جزیرهاست که مهمترین آنها: جزیره سقره در دریای عرب و جزیره حنیش در دریای سرخ است. یمن تا قبل از سال ۱۹۹۰ میلادی دو کشور متجاور بوده به نامهای: جمهوری عربی یمن (یمن شمالی) و جمهوری دمکراتیک یمن (یمن جنوبی). در سال ۱۹۹۰ طی پیمانی این دو کشور با هم متحد شدند و جمهوری یمن بوجود آمد.
اما در سال ۱۹۹۴ جنگ خونینی بین دو طرف رخ داد، که سرانجام شمالیها بر جنوبیها چیره شدند و اتحاد پابرجا ماند.
محدودهٔ یمن
محدودهٔ یمن: از شمال عربستان سعودی، از جنوب دریای عرب، از مغرب ساحل دریای سرخ و از سمت مشرق به سلطنت عمان و دریای عرب محدود میشود.
تاریخ
یمن کشوری است در همسایگی عربستان که از زمانهای قدیم موقعیت خاص داشتهاست. یمن از قدیم ناحیهای آباد و خرم و با نعمت بسیار و دارای جنگلها در نقاط کوهستانی و در نقاط دیگر نخلستانها و باغها میوه گوناگون میباشد. داستان سد تاریخی اش که بنام سد مأرب مشهور است در کتب تاریخ ذکر شدهاست. در آن دوران کشور یمن «یمن السعید» (یمن خوشبخت) نامیده میشدهاست. در دوران باستان منطقه یمن قلمرو حکومتهایی همچون:
قلعه القاهرة (استان حَجّه )
- دولت قتبان
- معین
- سبا
- حِمیر بودهاست.
با چیرگی ایران بر جنوب عربستان در سال ۵۹۸-۵۹۷ میلادی یمن نیز بهوسیله شاهنشاهان ساسانی به تصرف ایران در آمد و تا ظهور اسلام تابع حکومت ایران بود. شَهرَب (ساتراپ) ساسانیان در کل منطقه جنوب عربستان ، باذان بود.
تا ظهور دین اسلام پس از مدتی اسلام در این سرزمین نفوذ یافت که عبدالله بن اسحاق بن ابراهیم یکی از حاکمان یمن در این دوران است .
همچنین در سال ۱۷۵۰ میلادی جزو قلمرو دولت عثمانی در آمد و با سقوط امپراتوری عثمانی ، در سال ۱۹۳۴ میلادی با انعقاد قراردادی با انگلستان به استقلال رسید.
سابقاً حکومت یمن در دست امیری بود که او را امام یمن میخواندند و او شخصاً کشور را اداره میکرد ولی از سال ۱۹۶۲۱۳۴۱ شمسی به جمهوری تبدیل شد. میلادی برابر
سیاست
سیاست خارجی یمن بر پایه بی طرفی حسن معاشرت با همسایگان میباشد.
تقسیمات کشوری
کشور یمن به ۲۰ استان و یک محدوده پایتختی بخش شدهاست:
- عَدَن
- عَمران
- اَبیَن
- ضالع
- بیضاء
- حُدَیده
- جَوف
- مَهره
- مَحویت
- استان صَنعاء
- ذَمار
- حضرموت
- حَجّه
- إب
- لَحِج
- مأرب
- رَیمه
- صَعده
- استان صَنعاء
- شبوه
- تَعِز
جزایر سوکوترا مهمترین جزایر این کشور هستند.
اقتصاد
فراوردههای عمده آن قهوه، دام، چوبهای جنگلی، جو و گندم است.
مردم
شیعیان یمن
فرهنگ
مردم یمن به حسب استعداد آب و خاکشان از تمام اقوام عرب پیشرفته تر بودهاند. پس از اقامت ایرانیان در یمن قبل و بعد از اسلام مردانی بزرگی در علم و ادب از این ناحیه پرخاستند.
نگارخانه







منابع:http://www.tebyan.net & http://fa.wikipedia.org
|