تپه ها و محوطه تاریخی ورزقان
55 تپه و محوطه تاریخی شهرستان ورزقان در فهرست آثار ملی ثبت شده است که قدمت آن ها مربوط به دوران فراپارینه سنگی تاقرون میانه اسلامی می باشد
این تپه های تاریخی شامل:
قبرستان دستجرد به موقعیت جغرافیایی بخش خاروانا -روستای دستجرد و شماره 26380 با قدمت قرون میانه اسلامی .
تپه قالاچیق آغ بلاق علیا به موقعیت جغرافیایی بخش مرکزی-روستای آغ بلاق علیا و شماره 26404 با قدمت هزاره 1 ق .م و دوران اولیه اسلامی.
تپه چیق هزجان به موقعیت جغرافیایی بخش مرکزی-روستای هزجان و شماره 26415 با قدمت عصر آهن 1 و2 و هزاره 1 و 2 ق.م و دوران میانه اسلامی .
تپه اوجاق قلبی سی به موقعیت جغرافیایی بخش مرکزی- روستای شیخملو و شماره 26403 با هزاره اول قبل میلاد قرن 6 – 8 هجری .
تپه اللهلو به موقعيت جغرافيايي بخش مركزي، روستاي اللهلو و شماره 24777 با قدمت هزاره اول ق.م، تاريخي، قرون ميانه اسلامي،
تپه کت یری به موقعیت جغرافیایی بخش مرکزی - روستای شیخلو و شماره 26406 با قدمت قرون 6 - 8 هجری قمری .
محوطه مستقران به موقعیت جغرافیایی بخش مرکزی- روستای مستقران و شماره 26365 با قدمت هزاره اول ق.م و قرون میانه اسلامی .
قلعه کلح لیر 2 به موقعیت جغرافیایی بخش مرکزی-روستای تخمدل و شماره 26399 با قدمت اشکانیژف ساسانی، هزاره اول ق.م.
تپه بکر آباد(صفر چمنی) به موقعیت جغرافیایی بخش مرکزی-روستای بکر آباد و شماره 26381 با قدمت قرون 6-8 هجری.
قلعه پیر نکی جاجان به موقعیت جغرافیایی بخش مرکزی- روستای جاجان و شماره 26397 با قدمت هزاره اول ق.م .
قلعه داشی (ارزیل) مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - سدههای اولیه دورانهای تاریخی پس از اسلام - سدههای متاخر دورانهای تاریخی پس از اسلام است و درشهرستان ورزقان، بخش خاروانا، دهستان ارزیل، ۴ کیلومتری روستای ارزیل واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۴۱۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گورستان سیغا کوچه به موقعیت جغرافیایی بخش خاروانا- روستای لیلاب و شماره 26368 با قدمت هزاره اول ق.م .
تپه آغ بلاغ سفلی(قوش قیه) به موقعیت جغرافیایی بخش مرکزی- روستای آغ بلاق سفلی و شماره 26408 با قدمت هزاره 1 قبل از میلاد و قرون 6 -8 هجری.
قلعه بجوشین به موقعیت جغرافیایی بخش مرکزی-روستای بجوشین و شماره 26410 با قدمت هزاره 1 قبل از میلاد ،قرون 8 -10 هجری .
دوشان تپه به موقعيت جغرافيايي بخش مركزي، روستاي ياشيل و شماره 24510 با قدمت هزاره اول ق.م،
محوطه علی شهر (شهر سوخته) مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - عصر آهناست و در شهرستان ورزقان، بخش خاروانا، ۱/۵ کیلومتری ضلع شمالی روستای اندرکان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۴۲۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
محوطه سیلوری به موقعیت جغرافیایی بخش مرکزی- روستای هزجان و شماره 26422 با قدمت هزاره1 قبل از میلاد- قرون متاخر اسلامی .
تپه کت قالاسی مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان بکرآباد، چسبیده به ضلع شمالی روستای دایممق واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۴۲۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه کت یری انگرد مربوط به سدههای متاخر دورانهای تاریخی پس از اسلاماست و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل شمالی، ۴ کیلومتری شمال روستای تخمدل واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت۲۶۴۲۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گوركانهاي علياصغر به موقعيت جغرافيايي بخش مركزي، روستاي روادانق و شماره 24695 با قدمت هزاره اول ق.م.
محوطه لمبران به موقعيت جغرافيايي بخش مركزي، روستاي لمبران و شماره 24693 با قدمت هزاره اول ق.م، قرون ميانه متاخر اسلامي
تپه اللهلو به موقعيت جغرافيايي بخش مركزي، روستاي الله لو به شماره 24706 با قدمت هزاره اول ق.م اشكاني ،ساساني.
تپه خویین دیزج به موقعیت جغرافیایی بخش مرکزی- روستای خویین دیزج و شماره 26429 با قدمت هزاره اول ق. م .
تپه داشباشي(ارمني گوللویی) به موقعيت جغرافيايي بخش مركزي، روستاي اميرآباد به شماره 24689 با قدمت دوران اورارتو، هزاره 1و2 ق.م.
محوطه داشلی زمی مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - سدههای متاخردورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، ۵۰۰ متری شمال روستای روادانق واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۷۷۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه بگلو ۲ مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - سدهٔ ۸-۶ ه. ق. است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستتان ازومدل جنوبی، ۶۰۰ متری جنوب شرقی روستای هیبت بگلو واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۶۹۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه زل داغی مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - سدههای میانه دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان سینا، ۵۰ متری شرق روستای لجین واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت۲۶۴۳۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه کوحول مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است و در شهرستان ورزقان، بخش خاروانا، دهستان ارزیل، ۱/۵ کیلومتری ضلع شمالی روستای انوریان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۴۰۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه بایرام قلی کوهولو مربوط به عصر آهن دو -هزاره ۱ قبل از میلاد - سدههای میانه دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان ورزقان، بخش خاروانا، دهستان جوشین، ۲۰ متری ضلع جنوبی روستای نگارستان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۴۰۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه کت یری خواجه ملک مربوط به سدههای متاخر دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان جوشین، ۱/۵ کیلومتری غرب روستای ینگجه واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ باشمارهٔ ثبت ۲۶۴۰۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه ال داشی مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان سینا، ۲۵۰ متری شمال روستای هزجان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۴۱۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه دیبی ملک قضات مربوط به عصر مس - هزاره اول قبل از میلاد است و درشهرستان ورزقان، بخش خاروانا، دهستان دیزمار، ۱ کیلومتری شمال روستای ملک قضات واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۴۱۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه قالا داغی کیقال مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - سدههای اولیه دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل شمالی، ۳ کیلومتری شمال روستای کیقال واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۴۱۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
قلعه کندی بولاغ مربوط به عصر آهن دو ، I - هزاره اول قبل از میلاد است و درشهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل شمالی، ۳ کیلومتری شمال شرق روستای مسقران واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت۲۶۴۱۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه پوللر مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - سدههای اولیه دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، ۱ کیلومتری شرق روستای نصیرآّباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ باشمارهٔ ثبت ۲۶۴۱۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه دکل شرف آباد مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان سینا، ۱/۵ کیلومتری جنوب روستای شرف آباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۴۲۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه قالاچیق مسقران مربوط به عصر آهن دو - هزاره اول قبل از میلاد است و درشهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل شمالی، ۳۰ متری شرق روستای مسقران واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۴۲۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
قلعه اژدها داشی مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است و در شهرستان ورزقان، بخش خاروانا، دهستان ارزیل، ۱/۵ کیلومتری ضلع شمالی روستای اژدها داشی واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۴۲۶ بهعنوان یکی ازآثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
قلعه پیر ینگجه مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - سدهٔ ۶ تا ۱۰ ه. ق. است و درشهرستان ورزقان، بخش خاروانا، دهستان جوشین، چسبیده به ضلع شمالی روستای ینگجه واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۴۲۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه کت یری خارابالار مربوط به دوره پارت - دوره ساسانیان - سدهٔ ۸-۶ ه. ق.است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل شمالی، ۴ کیلومتری غرب روستای جاجان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت۲۶۴۲۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
محوطه یوخاری کت مربوط به سدههای اولیه و میانه دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل شمالی، ۳ کیلومتری شمال روستای سیه کلان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ باشمارهٔ ثبت ۲۶۳۹۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گورستان وری مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است و در شهرستان ورزقان، بخش خاروانا، دهستان ارزیل، ۱/۵ کیلومتری ضلع شمالی روستای انوریان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۳۶۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گورستان قلعه لیلاب مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است و در شهرستان ورزقان، بخش خاروانا، دهستان دیزمار، ۱ کیلومتری شمال روستای لیلاب واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۳۶۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
محوطه کت یری نصرآباد مربوط به سدههای میانه و متاخر دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، ۳ کیلومتری جنوب روستای نصیرآباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ باشمارهٔ ثبت ۲۶۳۶۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
محوطه کند یری لنگران مربوط به سدههای اولیه دورانهای تاریخی پس از اسلاماست و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازو مدل جنوبی، ۳ کیلومتری شمال روستای سردار کندی واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۳۷۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گورستان یل درمانی مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، ۲ کیلومتری جنوب روستای مهترلو واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۳۷۲ بهعنوان یکی ازآثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گورستان زروای مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است و در ورزقان، ضلع جنوبی شهر واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۳۷۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گورستان سقای ۲ مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است و در ۴۰ کیلومتری غرب ورزقان، بخش خاروانا، دهستان جوشین، ۱ کیلومتری شرق روستای سقای واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۳۷۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه کلح لپلر ۱ مربوط به دوره اشکانیان - دوره ساسانیان - سدههای میانهدورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکز ی، دهستان ازومدل شمالی، ۴۰۰ متری شمال غربی روستای تخمدل واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۳۷۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
قبرستان سرخه دیزج مربوط به سدههای میانه دورانهای تاریخی پس از اسلاماست و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستتان ازومدل جنوبی، ۵۰ متری شمال غرب روستای سرخه دیزج واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ باشمارهٔ ثبت ۲۶۳۷۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
قبرستان کبود گنبد مربوط به دوره ایلخانی است و در شهرستان ورزقان، بشخ خاروانا، دهستان دیزمار، چسبیده به ضلع شمالی روستای کبود گنبد واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۳۷۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
قبرستان نگارستان مربوط به دوره صفوی است و در شهرستان ورزقان، بخش خاروانا، دهستان جوشین، چسبیده به ضلع غربی روستای نگارستان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۳۷۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
قبرستان روستای بکرآباد مربوط به سدههای ۷ و ۸ ه. ق. است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان بکرآباد، ۵۰ متری ضلع جنوبی روستای بکرآباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۳۷۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گورستان سقای ۱ مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است و در شهرستان ورزقان، بخش خاروانا، دهستان جوشین، ۴۰۰ متری شرق روستای سقای واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۳۷۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه زروای ورزقان مربوط به عصر آهن I -هزاره ۱ قم است و در ۱ کیلومتری جنوب ورزقان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۳۸۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
قلعه زروای ورزقان مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است و در ۱ کیلومتری جنوب ورزقان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۳۸۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
محوطه کت یری ملیح آباد مربوط به سدهٔ ۸-۶ ه. ق. است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، ۱/۵ کیلومتری شمال روستای سردار کندی واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۳۸۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
محوطه لیلاب مربوط به سدههای میانه دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان ورزقان، بخش خاروانا، دهستان دیزمار، ۱ کیلومتری شمال روستای لیلاب واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۳۶۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
قلعه کچی قالاسی مربوط به هزاره۱ قبل از میلاد است و در ۲۱ کیلومتری شمال[[شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان بکراباد، ۳۰۰ متری ضلع شمالی روستای دایممق واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۴۰۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
قلعه سرخه دیزج مربوط به اورآرتو - هزاره اول قبل از میلاد - سدهٔ ۸-۶ ه. ق. است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، روستای سرخه دیزج واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۴۰۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه شیخ حصار دیرسه یی مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - سدهٔ ۸ -۶ ه. ق.است و در شهرستان ورزقان، بخش خاروانا، دهستان جوشین، ۱۵۰ متری ضلع جنوبی روستای نگارستان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۴۰۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه اجاق زنگ آباد مربوط به عصر آهن I - هزاره اول قبل از میلاد - سدهٔ ۸- ۶ ه. ق. است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، چسبیده به ضلع شمالی روستای زنگ آباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ باشمارهٔ ثبت ۲۶۴۱۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
قلعه لیلاب مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - سدهٔ ۸-۶ ه. ق. است و درشهرستان ورزقان، بخش خاروانا، دهستان دیزمار، ۱ کیلومتری شمال روستای لیلاب واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۴۱۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه یاشیل مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - سدههای متاخر دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، ۲ کیلومتری ضلع شمال شرقی روستای یاشیل واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۶۹۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه قلعه اصل روادانق مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - سدههای میانهدورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، ۵۰۰ متری ضلع شمالی روستای روادانق واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۵۱۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه قوچ داشی مربوط به سدههای میانه و متاخر دورانهای تاریخی پس از اسلاماست و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، چسبیده به ضلع شرقی روستای خیرالدین واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ باشمارهٔ ثبت ۲۴۵۱۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه کوللوخ زمی مربوط به سدهٔ ۸-۶ ه. ق. است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، چسبیده به ضلع شمالی روستای علی بیک کندی واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۵۱۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه اجاق دیرسه یی مربوط به سدهٔ ۸-۶ ه. ق. است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، چسبیده به ضلع جنوبی روستای بهربیگ واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۵۰۹ بهعنوان یکی ازآثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه باش یونجا چلناب مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - سدههای ۹-۶ ه. ق.است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، ۲ کیلومتری شمال روستای چلناب واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت۲۴۷۰۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه قلعه بوینی مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - سدههای متاخر دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، جنوب روستای قره بلاغ واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ باشمارهٔ ثبت ۲۴۷۰۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه قلعه قالاچیق مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - سدههای متاخر دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان سینا، غرب روستای همای علیا واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت۲۴۷۰۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه مهترلو آغا شلو اوستو مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، ۱۰۰ متری غرب روستای مهترلو واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۶۹۹ بهعنوان یکی ازآثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه و گورکان حماملو (گوورچین گیران) مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، ۲ کیلومتری شمال روستای حماملو واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۶۹۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه روادانق (قلعه بوینو) مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکز ی، دهستان ازومدل جنوبی، ۲۰۰ متری ضلع شمالی قعله داغی واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۶۹۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه لمبران مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - سکایی است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان سینا، ۶۰۰ متری ضلع غربی روستای لمبران واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۶۹۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایرانبه ثبت رسیده است.
تپه گلعنبر مربوط به سدههای متاخر دورانهای تاریخی پس از اسلام است و درشهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، ۳۰۰ متری ضلع شمال شرقی روستای گلعنبر واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت۲۴۶۹۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
قبرستان گور بلاغ قاباقی مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، ۵ کیلومتری جنوب روستای قره بلاغ واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۷۰۹ بهعنوان یکی ازآثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گورستان گدیح باشی مربوط به سدهٔ ۶ تا ۹ ه. ق. است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، ۱/۵ کیلومتری غرب روستای علویق واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۷۰۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گورستان عبدالعلی محمدی مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است و درشهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، ۳۰۰ متری ضلع غربی روستای سقندل واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۷۰۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه تالاب مربوط به سدهٔ ۹ ه. ق. - سدههای متاخر دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکز ی، دهستان ازومدل جنوبی، روستای خرابه واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۵۰۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه امام زاده گلعنبر مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - سدههای میانه دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستتان ازومدل جنوبی، ۲۰۰ متری شمال روستای گلعنبر واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۵۰۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه اورتا یولی مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - سدههای میانه دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، ۱ کیلومتری شمال روستای روادانق واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۵۰۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه امامزاده زغن آباد مربوط به هزاره اول قبل از میلاد - سدهٔ ۹-۶ ه. ق. است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، شمال روستای زغن آباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۴۵۰۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
منبع:
http://fa.wikipedia.org
گردآورنده:
کاوه ملک میرزایی |